Möjligheten att poströsta försvinner

Från och med årets val så försvinner möjligheten att poströsta, men det är något som inte kommer att påverka särskilt mycket för den som vill rösta tidigare än valdagen. Den stora skillnaden blir att det inte blir till posten som man får gå och lägga sin röst i förtidsvalet. Det blir istället en lokal som kommunen har valt, men det är få väljare som känner till det här.

Sveriges Radio Sörmland träffade inte en enda person på gatorna i Eskilstuna som kände till att det från och med detta val inte längre går att poströsta - och att det därför är nya lokaler som gäller om man vill rösta tidigare än valdagen, men det tycker inte Sirpa Lindelöf, valsamordnare i Eskilstuna kommun, är något större problem.
- I och för sig tar det ju sin tid innan begrepp och namnbyten får genomslagskraft. Sedan så är det så att våran informationssatsning om detta inte har påbörjats än, säger Sirpa Lindelöf.

Den som inte kan rösta i sin vallokal på valdagen kan förtidsrösta i en röstningslokal, och det kan man göra var man vill i Sverige. Förtidsröstning är det som tidigare kallades poströstning och man kan förtidsrösta från den 30 augusti och fram till valdagen.

En röstningslokal kan t ex vara kommunhuset, en skola eller ett bibliotek. För att kunna förtidsrösta måste man ha med sig röstkort och id-handling.

Den stora skillnaden med det nya systemet kommer inte den som går och röstar att märka så mycket av. Den stora skillnaden är att från och med detta val så är det kommunerna som har ansvaret för förtidsrösterna och inte som tidigare på posten.

Reporter Tomas Wahlund
tomas.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".