Två års fängelse för fridskränkning

På onsdagseftermiddagen meddelades domen mot den man i Eskilstuna som åtalats misstänkt för att ha misshandlat och hotat sin nu 14 åriga dotter under flera år. Pappan dömdes till fängelse i 2 år för grov fridskränkning. Brottet bedöms vara hedersrelaterat då flickan och hennes familj kommer från ett land i mellan östern och flickan uppgett att pappan ville att hon skulle leva enligt gamla traditioner.

Den 14 åriga flickans berättelse vittnar om den skräck och rädsla hon levt under i flera år. Det hela började när flickan kom in puberteten.

Plötsligt började pappan ifrågasätta hennes agerande och då speciellt om det rörde sig om pojkar. I domen går att läsa om hur pappan bitit och slagit sin dotter.

Hur han kallat henne hora och hotade med att döda henne om hon inte gjorde som han ville. Själv förnekar han allt och hennes familj och släkt stöder pappans berättelse om de som hänt.

Totalt var det 13 punkter i åtalet. Tingsrätten ger åklagaren och flickan rätt på samtliga.

Pappan ska också betala skadestånd på drygt 180 000 kronor till flickan. Vi har tidigare berättat om att Eskilstuna kommun kritiserats hårt av den 14 åriga flickans advokat för att hon inte erbjöds ett skyddat boende när hennes situation blev känd.

I stället tvingades hon bo hos en släktning vilket gjorde att utredningsarbetet försvårades, menar advokaten.  I dag lever flickan i skyddat boende.

Magnus Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".