Kommunchef i JO-tvist

Nyköpings kommun anser i en skrivelse till justitieombudsmannen, JO att kommunen inte gjort något fel i handläggningen av ett JO-anmält ärende där en chef på kommunens egen byggavdelning förekommer. Skrivelsen ska nu behandlas av politikerna i bygg och tekniknämnden.

Chefen har enligt JO-anmälan skövlat sin då obebyggda strandtomt genom kalhuggning och otillåten muddring av stranden. Muddermassorna har sen dumpats i strandskogen intill. Enligt kommunens egen ekolog och länsstyrelsen är påverkan så omfattande att den inte går att återställa. Vidare har bryggor och friggebodar enligt anmälaren utan tillstånd anlagts på stranden.

Chefens agerande har varit föremål för en polisutredning sen länsstyrelsen för ett par år sen polisanmälde henne vilket lett fram till ett strafföreläggande från miljöåklagarens sida för den olagliga muddringen.

Anmälaren hävdar att kommunens byggavdelning har känt till vad som pågått under många år, men avstått från att som tillsynsmyndighet agera mot den egna chefen. Anmälaren hävdar att kommunens tjänsteman som handlagt ärendet begått tjänstefel. Det blir nu JO:s sak att avgöra.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".