Nytt parti i Trosa tar väljare från Vänstern

Ett helt nytt parti ställer upp i kommunvalet i Trosa kommun till höstens val. Trosaradikalerna kallar de sig och består av avhoppade vänsterpartister. Första namnet på partiets lista Gerty Fexler Höjer valdes in till kommunfullmäktige för vänsterpartiets räkning i förra valet. Hon säger att det nya partiet förmodligen kommer att skada hennes gamla parti, vänstern.

Det var i våras som det nya partiet bildades av avhoppade vänsterpartister och nästan alla de medlemmar som fanns i det lokala partiet bytte till det nystartade Trosaradikalerna.

Anledningen var enligt medlemmarna den splittring som man såg inom vänstern i stort och den bristande acceptans som man menar finns mot oliktänkande inom partiet.

Men trots ett nytt partinamn så liknar partiets politik av naturliga orsaker det före detta lokala vänsterpartiet i kommunen.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".