Skolan diskuterades av politikerna i Flen

Under torsdagen hölls valdebatt i Flen av Sveriges Radio Sörmland. Kommunen har den senaste mandatperioden styrts av de fyra borgerliga partierna tillsammans med Alternativ 2000. Den första frågan som debatterades kom från Flens ungdomar som undrar vad de olika partierna har för framtidsplaner för kommunens skolor.

Lars Falk, ordförande för det lokala partiet Alternativ 2000, sa att man nu ska försöka att åtgärda en del av de nedskärningar man gjort inom skolan. Man vill nu öka lärartätheten och satsa på barn med särskilda behov. Lars Falk sa också att det är viktigt att de små skolorna i kommunen finns kvar.

En viktig fråga för Vänsterns Lillemor Johansson är att satsa på hemspråksundervisning. Att barn med ett annat modersmål en svenska ges möjligheter till undervisning på sitt eget språk, men hon sa också att det fattas det fattas vuxna i skolorna.

Det nuvarande kommunalrådet i Flen, Moderaten Lotta Finstorp, sa att hon vill göra mer för eleverna på deras fritid. Moderaten Lotta Finstorp sa även att inställningen till invandrare behöver förändras och bli mer positiv.

Något som Vänsterns Lillemor Johansson höll med om.
- Kommunen som största arbetsgivare måste gå före och anställa människor från olika delar av världen. Mångfaldsplaner är ett måste.

Socialdemokraten Anders Berglöv sa att han ser språket som en viktig fråga och han menade att man måste sätta in både mer kommunala resurser och statliga resurser på det här området.

Reporter Tomas Wahlund
tomas.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".