Tandlösa regler mot vattenskotrar

För ett par veckor sedan fastställde länsstyrelsen i Sörmland regler som starkt begränsar hur vattenskotrar får köras i sörmländska farvatten. Men reglerna kan vara ett slag i luften eftersom rättsläget när det gäller vattenskotrar är så oklart att kustbevakningen idag inte anmäler den som ertappas med att bryta mot vattenskoterförordningen.

I mitten av augusti kom länsstyrelsens regler för vattenskoter i Sörmland som innebär att farkosten enbart får köras längs kusten och i Mälaren och Hjälmaren och då i en sex hundra meter bred korridor i de farleder som har beteckningen allmän farled, vilket långt ifrån alla farleder har.

Men trots de hårda reglerna så löper den vattenskoterförare som följer de regler som gäller för båtar i allmänhet ingen större risk att bli tagen av kustbevakningen. Det oavsett om vattenskotern körs långt utanför de allmänna farleder som länsstyrelsen anvisat.

I hela landet har det i år bara skrivits en enda rapport på överträdelse av vattenskoterförordningen. Det gällde en vattenskoteråkare som bröt mot en hastighetsbegränsning och som ertappades av kustbevakningen i Gävle.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".