Kustbevakningen testar vattenskotrar

Samtidigt som kustbevakningen ska övervaka att den omdiskuterade vattenskoterförordningen efterlevs, så testar kustbevakningen just nu själv vattenskotrar i sitt arbete, bland annat i Mälaren.

Ett av skälen är att man tidigare haft svårt att få fatt på regelbrytande vattenskoteråkare, säger Kjell Larsson som är regionchef på kustbevakningens region Ost, dit Sörmland hör.

Vi har tidigare berättat att kustbevakningen inte anmäler vattenskoteråkare som bryter mot vattenskoterförordningen det vill säga som åker fritt utanför de allmänna farleder som åkningen enligt förordningen är begränsad till.

Men enligt Kjell Larsson beror kustbevakningens passivitet inte på att det skulle se konstigt ut med kustbevakningens tjänstemän på vattenskoter jagande andra vattenskoterförare i områden där det är förbjudet för allmänheten att åka.

Istället handlar det om det oklara rättsläget som gör det svårt att väcka åtal för brott mot förordningen. Kjell Larsson är nöjd med att tjänstemännen nu får testa de snabba vattenskotrarna så att de kan hinna ikapp åkare som bryter mot andra regler exempelvis hastighetsbegränsningar.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".