Möjlighet till billigare månadskort hotas

Biljettförsäljarna på tågstationen i Eskilstuna har märkt att ovanligt många nu köper månadskort för sträckan Arboga-Uppsala. Biljettförsäljarna tror att de här kunderna i många fall pendlar mellan Eskilstuna och Stockolm, men köper månadskort för den längre sträckan eftersom kortet är omkring nio hundra kronor billigare. Nu tänker SJ göra en mätning för att ta reda på hur många som utnyttjar det här kryphålet i prissättningen och eventuellt täppa igen det.

- Vi kommer att se över den här prisskillnaden för att se om det finns anledningar att göra några förändringar. Det skulle kunna handla om prisjusteringar eventuellt, berättar Edvard Lind som är pressinformatör på SJ.  

Neta Larsson som är butiksansvarig på SJ:s butik i Eskilstuna säger att man där redan har märkt av en ökad efterfrågan på månadskort för sträckan Arboga - Uppsala. Hon får medhåll av sina kollegor i kassan. De försöker övertyga kunderna om att köpa månadskortet för Eskilstuna - Stockholm om det är den sträckan de egentligen åker. Men det är inte helt lätt eftersom kunderna då måste övertygas om att betala ett högre pris för en kortare sträcka.

Det billigare månadskortet mellan Arboga och Uppsala, är giltigt som biljett, även om man inte åker hela sträckan utan till exempel kliver på i Eskilstuna och slutar sin resa i Stockholm. Problem blir det bara om man köper ett månadskort i form av ett TIM-kort för det måste registreras i en automat på stationen före resan, och det går inte att registrera kortet för Arboga-Uppsala på Stockholms central. 

Månadskortet mellan Arboga och Uppsala kostar 1 700 kronor och det mellan Eskilstuna och Stockholm kostar drygt 2500 kronor om man köper det i en automat och 2700 över disk, alltså mellan 800 och 1000 kronor mer än den längre sträckan.

Reporter Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".