Valfrihet valfråga i Gnesta

Skolan och omsorgen ser ut att bli årets valfråga i Gnesta. De borgerliga partierna pratar om att införa ett såkallat checksystem så att invånarna själva kan välja exempelvis vilken förskola eller vilken äldrevård man vill ha. Socialdemokraterna tycker inte om idén och vill istället bygga ut den kommunala förskolan och äldreomsorgen.

– Föräldrar vet att de har en check på 80 000 och kan använda dem till att bestämma själv var man vill placera sitt barn, exempelvis en friskola eller vara hemma med sina barn, säger Henric Sörblad, moderat kommunalråd i Gnesta.

Att föräldrar ska kunna ta ut pengar från kommunen och själv vara hemma med sina barn är ännu inte tillåtet även om två kommuner hittat ett sätt att gå runt det. Daniel Helldén i miljöpartiet menar att det är en kvinnofälla, men det anser inte Bo Wingård, kristdemokraterna.

– Kvinnorna är nog rätt medvetna och de måste myndigförklaras.

Gert Nilsson socialdemokratiskt oppositionsråd i Gnesta säger att hans parti vill satsa på att bygga ut förskolan med sex nya avdelningar och utöka kommunens äldreboenden med minst 20 platser. Checksystemet riskerar att utt urholka kommunens egna verksamheter, menar han.

– Det blir ju inte billigare om man inte minskar något. Minskar man för mycket och måste bygga till snabbt för att någon sedan vill ha kommunal barnomsorg så blir det ryckigt.

Henric Sörblad, moderaterna svarar så här på frågan om checksystemet skulle kunna urholka den kommunala verksamheten.

– Som vilken affär som helst. Finns inte kundunderlaget får man lägga ner.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".