Politiker vill undersöka fisk i Mälaren

Miljönämndens ordförande i Strängnäs, centerpartisten och yrkesfiskaren Hugo Rundberg, vill nu att radioaktiviteten mäts i fisk i Strängnäsdelen av Mälaren. Det efter vårt nyhetsinslag i går där vi rapporterade om kraftigt förhöjda värden av cesium efter Tjernobyl-katastrofen i bottenslammet i ett smalt stråk över Mälaren just vid Strängnäs.

Hugo Rundberg säger att han nu ska verka för att man ska ta prov på fisk i det aktuella stråket i Mälaren.

- Det måste vi göra, för att se vart cesiumet ligger helt enkelt. Det ser jag som en nödvändighet. Undersökningarna i det här området har varit dåliga, säger Hugo Rundberg.

Det är Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, som i en rapport visar på kraftigt förhöjda värden av cesium 137 från Tjernobyl i bottensedimenten i Mälaren i ett några kilometer brett stråk från Enköping ned över Strängnäs. Enligt Ingemar Cato, docent på SGU, så finns  risk att det radioaktiva ämnet vandrar upp i näringskedjan och han rekommenderar att man tar prover i konsumtionsfisk i det här området.

Hugo Rundberg berättar att strålskyddssmyndigheten SSI tog prover på fisk i Mälaren direkt efter Tjernobyl men att provtagningen sen upphörde.

- Det var till och med så att ett parti fisk klassades som otjänligt. Men då låg gränsvärdet för konsumtion på 150 becqerel. När sedan strålskyddsinstitutet kom fram till att höjningen var så pass stor så höjde man gränsvärdet och man slutade även att mäta nivåerna. Vi blev väldigt förvånade, berättar Hugo Rundberg.

Nu säger Hugo Rundberg att han kan tänka sig att kommunen kommer att bekosta de kommande mätningar som han menar är nödvändiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".