Barn i fokus för Oxelösunds valrörelse

Barn och ungdomar i Oxelösund behöver en tryggare och säkrare uppväxt, det är samtliga partier eniga om i årets valrörelse. Oenighet råder däremot i frågan om privatiseringar och utförsäljning av kommunala bolag.

- Ge barn och unga en trygg och säker uppväxt.

- Det är barnen som är den viktigaste frågan.

- Att barnen inte hamnar fel direkt i starten i livet.

Ja, så låter det när socialdemokraten och kommunalrådet Benita Vikström, moderaternas Agneta Rönn och vänsterpartiets Emil Carlsson beskriver ett av valets viktigaste frågor.

Under åren så har det kommit larmrapporter om att barn och ungdomar mår sämre i Oxelösund än på andra håll i länet. Och redan har en enad fullmäktige beslutat att avsätta 2,2 miljoner kronor till ett särskilt projekt för barn och ungdomar.

Men det finns ideologiska skillnader inför valet. Där moderaterna vill sälja ut och privatisera vill socialdemokratin å vänstern fortsätta med kommunala bolag och satsa på den kommunala verksamheten.

Moderaten Agneta Rönn tycker att Oxelösunds politik varit väldigt rigid när det gäller att sköta allt i egen regi.

- En av de värre kommunerna i Sverige tror jag.

Men Emil Carlsson vänsterpartist och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden tycker inte att det är rätt att låta privata intressen styra och dra vinst av skola och omsorg.

Han vill att möjligheten att välja olika ska finnas inom den kommunala verksamheten.

- Jag tycker att vi som kommun ska den pedagogiken i vår skola också. Vi har försökt starta Montessoriskola i kommunal regi men fick inga sökande.  

Benita Vikström menar att borgarnas förslag om att sälja ut de kommunala bolagen tex energibolaget och mer av Kustbostäders fastigheter skulle vara förödande för kommunens ekonomi:

- Är inte de bolagen kommunala så mister vi den intäkten. Och då minskar möjligheten att ge invånarna service när pengarna minskar, säger Benita Vikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".