Kommun vill ej betala handikappads resa

Nyköpings kommun gjorde fel när en förståndshandikappad man nekades personlig assistent för en veckas semestervistelse i Sverige sommaren 2005. Det slog länsrätten fast i en dom för en tid sedan. Men kommunen är fast besluten att driva målet vidare och försöker nu att få högsta instans, regeringsrätten, att ta upp frågan. Mannens pappa och god man, Birger Carlborg säger att han tycker att det är märkligt att kommunen driver ärendet vidare.

Det var de anställda på mannens gruppboende som förra sommaren planerade en veckas semesterresa i Sverige för dom boende, men i och med kommunens beslut blev det ingen resa för någon av vårdtagarna. Kommunen motiverade sitt beslut bland annat med att mannen ju fått åka på semester 2001 och 2003 med personlig assistent, därmed hade kommunen tillgodosett sina skyldigheter.

Men länsrätten tycker annorlunda och säger i en dom för en tid sedan att mannen har rätt till personlig assistent för en veckas semesterresa i Sverige, beslutet kom inte i tid för att rädda resan förra sommaren, men Birger hade hoppats att domen skulle ge möjlighet till liknande resor i framtiden eftersom de betyder så mycket för den som är handikappad och inte kan resa själv.

- Det är ju ett avbrott i vardagen och en uppmuntran så klart, säger Birger Carlborg.

Men kommunen har inte accepterat länsrättens dom utan driver frågan vidare. Men kammarrätten vill inte pröva ärendet - och därmed kunde länssrättens dom ha vunnit laga kraft. Men inte heller där stannar det här ärendet eftersom kommunen vill att regeringsrätten prövar  kammarrättens utslag.

- Jag tycker att kommunen borde kunna ge några kronor till sina handikappade och sjuka, säger Birger Carlborg och skakar på huvudet, han förstår inte hur kommunen resonerar.

Äldre och handikappnämndens vice ordförande folkpartisten Raija Ringberger säger i en kommentar att hon tycker att det är bra att kommunen överklagat ärendet ända till regeringsrätten eftersom frågan då blir så rättvist behandlad som möjligt. Samtidigt medger hon att det kan kännas tragiskt för den enskilde att ärendet drar ut så på tiden.

Reporter Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".