Kvinna blind efter felbehandling

En läkare vid vårdcentralen i Mariefred har anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämd efter det att en kvinnlig patient blivit blind på ett öga.

Det var i mars i år som kvinnan sökte vård på vårdcentralen i Mariefred efter att ha haft huvudvärk i två veckor. Läkaren som undersökte henne trodde att det berodde på spänningshuvudvärk och skickade hem kvinnan med huvudvärkstabletter. Huvudvärken fortsatte och flyttade sig ner till käkarna och hon uppsökte läkaren igen och påpekade samtidigt att ådrorna i tidningarna blivit ovanligt tjocka. Läkaren sa att det är sånt som händer.

Efter ytterligare behandlingar med diverse mediciner mot värk vaknar kvinnan  en morgon och är då nästan blind på ett öga. Hon åker då akut till mälarsjukhuset i Eskilstuna där man direkt konstaterar att kvinnan drabbats av en inflammation i artär i tiningen. Det är nu osäkert om synen på ögat kommer att komma tillbaka. Kvinnan menar att läkare borde ha remitterat henne till sjukhuset tidigare och att den diagnos han först ställde var felaktig.

Reporter Magnus Johansson
magnus.k.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".