Borgerlig spricka i Strängnäs

I Strängnäs står kommunen och det kommunala energibolaget Sevab inför sin genom tiderna största investering, ett nytt kraftvärmeverk som beräknas kosta omkring en halv miljard kronor. Samtidigt är flera av partierna beredda att sälja ut Sevab - och en spricka går rätt igenom den borgerliga alliansen. Men i valrörelsen är det helt tyst i den här frågan.

På ena sidan sprickan i alliansen finns förutom centern också folkpartiet som inte vill sälja. Det gör däremot moderaterna, precis som allianskollegan kristdemokraterna - och också det lokala Strängnäspartiet. Kommunstyrelsens ordförande centerpartistiska kommunalrådet Torgny Jonsson är inte glad åt sprickan.

- Jag tycker inte det är så bra. Det är inte bra med några splittrade frågor för alliansen, säger Torgny Jonsson.

Charlotta Steneskog är folkpartiets förstanamn i kommunvalet och hon motiverar partiets nuvarande ståndpunkt, att man inte vill sälja ut, med att man anser att det inte finns något skäl att sälja eftersom Sveab går bra som det är idag.

För socialdemokraterna som är i opposition och som vill behålla Sevab i kommunal regi och som alltså just i den här frågan har med sig  både centern och folkpartiet - plus vänsterpartiet och miljöpartiet - är sprickan i alliansen en möjlighet att slå in en kil i den sittande borgerliga majoriteten.

- Jag ser det som att det är bra för Strängnäs invånare att de är oense för då kan vi få en majoritet för att få behålla bolaget, säger Tord Tjernström, socialdemokratiskt oppositionsråd i Strängnäs kommun.

Reporter Michael Berwick
michael.berwick@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".