von der Esch till angrepp om EU-makten

I stora tidningsannonser i både riks- och lokalpress går den kristdemokratiska riksdagsmannen Björn von der Esch från Vagnhärad till hårt angrepp mot riksdagspartierna och journalistkåren. Enligt Björn von der Esch så döljer de frågan om EU:s allt större inflytande på medborgarna i avgörande frågor. Hans utspel är en del i hans personvalskampanj, eftersom han - trots tidigare motsatt besked - nu kandiderar i valet till riksdagen. 

– Jag ställer upp eftersom EU-frågan har blivit totalt mörkad. Jag menar att vi inte haft en så betydelsefull fråga som EU-frågan. EU bestämmer mer och mer. Över 80 procent av frågorna i Jordbruksutskottet där jag sitter är dikterade ifrån Bryssel.

Kristdemokraten Björn von der Esch gör nu en helomvändning och ställer upp i en personvalskampanj i riksdagsvalet. Tidigare har han lämnat sin plats på kristdemokraternas lista till förmån för den förre partiledaren Alf Svensson.

På den borgerliga sidan finns det enligt von der Esch idag ingen riksdagsledamot som tar upp frågan om Sveriges självbestämmande kontra EU. Enligt Björn von der Esch har Sverige redan tappat stort i självbestämmande och han menar att Sverige kommer tappa ännu mer nästa mandatperiod.

– Folk måste veta om vad som hänt. När folk får veta det kommer de bli rasande. De kommer att märka det redan i höst då man tar ett beslut om att våra naturtillgångar skall delas upp på hela unionen som innebär att vi bara kommer att få bestämma över två procent av skogen. Vi måste tala om för folk denna enorma förändring av makten i Sverige. I andra delar av Europa pratar man om det, men i Sverige har man lagt locket på.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".