Ny personal behövs till biblioteken

40 procent av landets bibliotekarier kommer att gå i pension inom 10 år. Fackförbundet DIK är nu oroliga över hur det ska gå att hitta ny personal när så många går i pension samtidigt.
Ingrid Sebeniusson är bibliotekschef i Flen och har själv haft problem att hitta personal. Problemet med personal som blir allt äldre märks av i de flesta av kommunernas verksamheter. På biblioteken är den största gruppen anställda mellan 53 och 56 år gammal enligt en rapport som sammanställts av fackförbundet DIK som blland annat organisarar landets bibliotekarier. Av dagens biblioteksanställda att kommre bara 55 procent vara kvar i tjänst år 2009 enligt Kommunförbundets beräkningar. Mellan 15 och 30 personer måste rekryteras varje år för att täcka behovet av personal. Fortfarande är intresset för biblioteksutbildningen stort, men DIK höjer nu varningsflaggan för att behovet kommer vara större än antalet nyutexaminerade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".