Ingen kommundelning i Eskilstuna

Det blir ingen kommundelning i Eskilstuna. Torshälla blir inte en egen kommun. Det är resultatet av folkomröstningen igår. Det blev en klar majoritet för ett nej. Om man bara ser till hur medborgarna i Torshälla röstade så blev det ett klart nej till en delning av kommunen. Ordföranden i Torshälla stads vänner, föreningen som drivit frågan om en delning i många år, säger att han är besviken och trodde på ett jämnare resultat, bland annat mot bakgrund av att det, enligt föreningens mätningar, funnits en oppinion för en delning.

- Klart att man är besviken. Vi har jobbat länge med det här och fick en folkomröstning men det är klart att om inte Torshällaborna vill ha en delning så kan vi inte jobba vidare, säger Henry Ellfolk, ordförande i Torshälla stads vänner.

Henry Ellfolk säger att de hade hoppats på ett jämnare resultat i folkomröstningen och tror att det hade blivit ett annat resultat om de hade haft lika mycket pengar till kampanjarbete som nej-sidan. Föreningen Torshälla stads vänner kommer nu, enligt Ellfolk, antagligen att läggas ner.

Bland Torshällaborna tycks det som att ett nej i omröstningen angående en kommundelning var väntat.
- Det känns bra att det blev ett nej. Jag tycker inte att det var rätt att dela, säger en Torshällabo.
- Vi är för små för att klara oss, säger en annan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista