Regnbåge kan bli helröd i Landstinget

Både vänstern och socialdemokraterna backade i landstingsvalet men det preliminära resultatet visar att de ändå tillsammans får majoritet.

Det troliga är att Vänsterpartiet nu bryter samarbetet med de borgerliga partierna, i den så kallade regnbågskoalition som nu styr landstinget, för att istället samarbete med socialdemokraterna.

Jörgen Danielsson, första namn på landstingslistan för socialdemokraterna, vill inte ge besked om ett samarbete med vänsterpartiet innan frågan har diskuterats inom partiet.

Mitt under den förra mandatperioden hoppade socialdemokraterna av styret i landstinget när övriga partier sa nej till ett förslag som handlade om att spara på specialistsjukvården.

Många upplevde förslaget som ett hot mot Kullbergska sjukhusets i Katrineholm. Men Jörgen Danielsson menar att socialdemokraterna vill ha kvar Kullbergska och de andra sjukhusen i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".