Sveridemokraternas mandat oroar

Det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna är på frammarsch i länet, och har nu tagit sitt första mandat i Eskilstuna kommun. Och nu kommer kritik även från socialdemokrater mot partiets misslyckade integrationspolitik som man menar bär ansvaret för utvecklingen.

Men Sverigedemokraternas ordförande i Sörmland, Adam Marttinen, ser bara det ökade stödet som en början på partiets uppgång i länet.

Sverigedemokraterna tog alltså ett mandat i Eskilstuna kommun, där stödet från partiet ökade från 1,5 procent 2002 till 3,3 procent i årets val. Partiet ställde även upp för i Katrineholms kommun och Landstinget Sörmland, och även om man där inte tog några mandat så mer än fyradubblades antalet röster på partiet i landstinget jämnfört med förra valet.

Kommunalrådet Hans Ekström från socialdemokraterna i Eskilstuna ger det egna partiet ansvaret för Sd:s nyvunna stöd.

Det är framför allt i segregerade stadsdelar i Eskilstuna där Sverigedemokraterna lockat många väljare, som till exempel i Fröslunda där runt sex procent röstade till på partiet. Det är fler röster än vad både Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet fick.

Det är invandringen till Sverige som Sverigedemokraterna ser som sin viktigaste fråga, och sverigedemokraten Adam Marttinen säger att han ser invandringen som ett problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".