Bruksområdet i Hälleforsnäs saneras

Nu är det klart vad en av Sörmlands mest förorenade områden, bruksområdet i Hälleforsnäs ska användas till. Det ska bli strövområde.

Det är en långdragen och kostsam historia som nu börjar närma sig sitt slut. Saneringen av det kraftigt förorenade området vid det gamla bruket i Hälleforsnäs. Av många ansedda inte bara som en av de mest förorenade platserna i länet utan även i landet.

Tanken är att området ska bli ett strövområde för dem som bor i Hälleforsnäs. Att bygga på platsen är uteslutet. Den största samlade föroreningen, den så kallade tjärtippen innehåller 100 ton så kallade PAH:er, rester av mer eller mindre förbrända ämnen som exempelvis ved och som är cancerframkallande. Området är nu täckt med en tjock gummiduk och en ett och halvt meter tjockt jordlager. En täckning som måste vara hel så förutom att man inte får bygga där får man inte heller plantera träd eller växter med djupa rötter. 

Området kommer inte vara helt färdigställt, förrän om 15 år enligt detaljplanen som bygg och miljönämnden nu antagit. Kostnaden för saneringen, på 75 miljoner kronor, betalar staten merparten av.

De gamla byggnaderna vid bruket satsar Flens kommun drygt 40 miljoner kronor på att bygga om till Sveriges första film- och mediepedagogiska centrum.

Kvar i Sörmland att åtgärda efter bruksområdet i Hälleforsnäs är nu sex ytterligare platser som bedöms som extra förorenade. I landet i sin helhet beräknas ungefär 10 000 platser vara så förorenade att de kräver sanering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".