Landskapsfågeln minskar i antal

Beståndet av fiskgjuse, Sörmlands landskapsfågel, minskar kraftigt på många håll. I exempelvis området kring västra Mälaren har årets häckningsresultat varit betydligt sämre än tidigare och antalet lyckade häckningar har gått ned kraftigt sen i mitten av 1980-talet.

Brist på bra boträd, är ett skäl till att allt färre fiskgjusungar ser dagens ljus. Fiskgjusen vill ha ett högt träd som är tillräckligt kraftigt för att bära det tunga boet. Dessutom ska det stå fritt så att fågeln har god sikt över sina fiskevatten.

Bristen på boträd har fått fiskgjusar att bygga i  klena träd som inte klarat boets tyngd med havererad häckning som följd. Men på senare år har ett annat hot dykt upp. Havsörnen har återtagit sina gamla domäner och konkurrerar nu hårt med fiskgjusen. I ett undersökt område var åtta av nio häckningar spolierade, där man misstänker att den betydligt större havsörnen ligger bakom.

Vid flera av de lyckade fiskgjusehäckningarna har bona legat relativt nära fritidshus, vilket kan ha stört havsörnen som också har andra sätt att konkurrera ut fiskgjusen.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista