Sd:s stol i Strängnäs står tom

Allt talar nu för att en plats i kommunfullmäktige i Strängnäs kommer att stå tom de närmaste fyra åren. Robin Sjölin som fått sitt namn uppskrivet på en av Sverigedemokraternas partivalsedlar säger idag att han avsäger sig platsen. Eftersom Robin Sjölin var enda namn som fanns på Sverigedemokraternas partivalsedlar i kommunen så kommer fullmäktige under mandatperioden att ha jämnt 48 ledamöter.

Yvonne Carlsson som är valansvarig på länsstyrelsen berättar att man aldrig i efterhand kan nominera nya personer till fullmäktige.

20-årige Robin Sjölin som vid slutsammanräkningen i fredags oväntat tog den sista fullmäktigeplatsen motiverar nu att han avsäger sig platsen med att han inte är tillräckligt erfaren på området. Robin Sjölin ställde inte upp i valet och säger också att han är mycket överraskad över att han blev invald i fullmäktige.

- Det kan man lugnt säga, berättar Robin Sjölin.

Som en följd av att Sverigedemokraternas fullmäktigestol kommer att så tom blir det nu ett jämnt antal platser i kommunfullmäktige i Strängnäs, 48 stycken. Idag har den borgerliga alliansen hälften av dom, alltså 24.

Skulle socialdemokraterna få med sig inte bara vänsterpartiet och miljöpartiet utan också de två lokala partierna Mariefredspartiet och Strängnäspartiet så skulle det bli 24 mandat på båda sidor. Men att det blir så är inte alls klart. Även om båda de lokala partierna tolkar valresultatet som kritik av den sittande borgerliga majoriteten så har de inte tagit ställning än.

Reporter Michael Berwick
michael.berwick@sr.se