Få tjejer i länets musikband

I länets musikhus repas det för fullt av rock- och popband. Men bristen på tjejer som spelar i band är stor, det menar Kennet Lundgren på Studiefrämjandet i Eskilstuna. På samtliga studieförbund som SR Sörmland varit i kontakt med säger man samma sak - tjejer är klart underrepresenterade när det gäller pop- och rockband.

Situationen med tjejer och musik blir ett slags moment 22 för samtidigt som det är viktigt att tjejer får synas i musiksammanhang så kan det bli fel om en grupp bestående av tjejer får en bokning till en spelning enbart på sitt kön menar Oscar Olsson studiefrämjandet.

Kenneth Lundgren menar att man tidigare gjort satsningar på till exempel rockskolor för tjejer och att det då ofta blir många deltagare- men sen då steget ska tas till att vara ett eget band tappar men tjejerna. Lundgren menar att det är dags att gubbigheten runt tjejerna förändras.

Reporter Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".