Höga halter markozon i Sörmland

På grund av det varma vädret under juli månad så har halten av marknära ozon varit högre än de halter som EU rekommenderar. Det marknära ozonet, kan innebära hälsorisker och även orsaka skador på grödor, för miljardbelopp varje år.
Marknära ozon bildas på grund av luftföroreningar. Utsläpp från framförallt bilar innehållande kväveoxider och kolväten bildar det marknära ozonet som blir starkare under inverkan av solljus. Det är IVL- svenska miljöinstitutet som på uppdrag av blandannat Naturvårdsverket mäter marknära ozon på ett antal platser i landet, bland annat vid Aspvreten utanför Nyköping. På grund av det varma vädret under juli månad så har dygnsmedelvärdet vid Aspvreten legat över det som EU rekomenderar som är 65 mikrogram per kubikmeter luft. Marknära ozon kan skada såväl natur djur och människor. Värden över 65 mikrogram per kubikmeter kan därför ha inverkan på framförallt vegetationen. Om värdena blir allt för höga uppemot 150 mikrogram per kubikmeter kan det innebära hälsorisker för människor i form av andningsbesvär och nedsatt lungfunktion.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".