Bostadstillgången avgör flyktingmottagande

Kommunerna i Sörmland nämner fortfarande tillgången till bostad som en avgörande faktor för hur många nya flyktingar som de kan ta emot - snart ett år efter att den nya asyllagen trädde i kraft. Mia Gellerskog är sektionschef på integrationsavdelningen i Strängnäs kommun, som har svårt att ta emot alla, enligt det avtal den har med staten.

Strängnäs kommun har ett avtal med staten om att ta emot 100 flyktingar i år, men kommer troligen inte klara det. Orsaken är bristen på bostäder. Detta nämns som en avgörande faktor även i andra kommuner i länet.

I år beräknas Eskilstuna kommun ta emot 350 nya flyktingar, de flesta enligt den nya tillfälliga asyllagen. Samtidigt beräknas anhöriginvandringen öka nästa år och även året därpå. Det här ställer krav på ökade resurser på flyktingmottagningen, språkundervisning och jobb. Ökningen av antalet flyktingar beräknas kosta två miljoner kronor utöver det som täcks av statsbidrag.

Vingåker ska ta emot 60 flyktingar i år och nästa år, men har nästan fyllt kvoten redan. Men det är svårt att få tag i små lägenheter för framförallt för ensamstående män. Stora lägenheter är också svårt att få tag i.

Flen kommer att ta emot fler än de man har avtal med staten om, men där nämns inte bristen på bostäder som någon avgörande faktor. Tvärtom tror kommunen på ett bättre och smidigare mottagande med en ny samordnad förvaltning. Katrineholms kommun är den som skiljer ut sig. Kommunen har inget avtal alls med staten. Där är linjen att man ska ta hand om de som man redan tagit emot.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista