Länsstyrelsen reagerar på misstänkta cancerfall

Den eventuella kopplingen mellan ökade fall blodcancer i Lysekil och en petroleumanläggning där, har fått länsstyrelsen i Sörmland att reagera.

Anders Jansson, chef för miljöenheten kommer nu att ta upp händelsen med SSAB som planerar en utbyggnad av sin verksamhet i Oxelösund. Länstyrelsen vill veta hur SSAB ställer sig till det som hänt i Lyseskil.

Det eventuella sambandet mellan det ökade antalet cancerfall i Lysekil och den aktuella petroleumanläggningen är inte klarlagt.

Inte heller är de utsläppsnivåer som SSAB i Oxelösund har inte ens i närheten av vad som anläggningen i Lysekil släpper ut. Däremot tillverkar SSAB koks, enligt Anders Jansson, och en biprodukt av processen är just bensen. Bensen innehåller kolväten som i sin tur är cancerframkallande. SSAB återvinner Bensen eftersom den också är värdefull men nu när verksamheten ska utvidgas kan vara läge att ta upp frågan till diskussion, enligt Anders Jansson som dock inte misstänker att SSAB på något sätt släpper ut ämnen som kan vara skadliga för människor och miljö i den omfattning som kan ha skett i Lysekil.

Vad som däremot oroar Anders Jansson är det faktum att många av de konsekvenser av de industriella verksamheterna som vi har i dag, i mångt och mycket är okända.  Och han tror att vi kan komma att få se fler händelser som den i Lysekil i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista