Ny metod att bota fetma

Fetma hos barn är ett stort och växande problem för vården. Mellan tre och fyra procent av barnen i hela landet lider av fetma. Men nu har en ny metod för att behandla överviktiga barn har nu startats på Huddinge sjukhus utanför Stockholm. Den kallas Viktskolan och är en gruppbehandling för barn och föräldrar.
- Man får komma dit en gång i veckan och få undervisning om bland annat mat och motion, säger Erika Forsell, dietist på Huddinge sjukhus. Meningen är att de 800 barn, mellan 10 och 16 år, som är inskrivna på Huddinge sjukhus, ska få hjälp att tillägna sig en ny livstil, så att de går ner i vikt och kan behålla den nya vikten. Målet är att metoden ska kunna användas i primärvården runt om i landet. Från Sörmland skickas varje år entaka barn till kliniken i Huddinge. - Men de projekt som Landstinget i Sörmland tidigare drivit tillsammans med idrottföreningar, dietister och skolan, har inte lett till någon långsiktig hjälp för barnen, säger Anders Wallin, chef på barnkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Men han säger också att det inte bara är landstinget som har ansvar för frågan. Det viktigaste är att förebygga fetman. - Det svårt att verkligen lyckas hjälpa barn med övervikt. Återfall är vanliga, säger Anders Wallin. Fetma hos barn är ett stort och växande problem för vården. Mellan tre och fyra procent av alla barn i hela landet lider av fetma.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".