Miljöpartiet försvarar sitt val

Det blir ett maktskifte i Nyköping framöver; kommunen kommer att styras av de borgerliga partierna som får stöd av miljöpartiet. Leif Larsson som är gruppledare för Miljöpartiet säger att anledningen till samarbetet med de borgerliga är att deras politik låg närmare miljöpartiets och att man blev erbjuden bättre representation i kommunens nämnder.

Leif Larsson som representerar miljöpartiet är mycket nöjd med den utökade alliansen. Det som avgjorde att de valde att samarbeta med alliansen var att de fick en utredning om hållbar utveckling och en plats i samtliga kommunala nämnder och styrelser. Det tror Leif Larsson gör det lättare för miljöpartiet att föra fram sin politik.

Vänsterledaren i Nyköpings kommun, Nicklas Franzén, säger att han tycker att miljöpartiet i och med sitt val att stödja de borgerliga partierna i kommunen sviker sina väljare. Han får medhåll av socialdemokraternas gruppledare i Nyköping, Urban Granström som anser att miljöpartiet tydligare borde visat att man skulle ställa sig bakom de borgerligas valprogram innan valet.

Nicklas Franzén säger till tidningen Södermanlands Nyheter att han nu är grymt besviken på miljöpartiet och tycker att de sviker sina väljare.

Leif Larsson vill ändå att de som känner så ska ge samarbetet en chans.

- Jag tycker att de ska avvakta med den här besvikelsen och ge oss en chans att visa att vi står på deras sida. Vi är ju varken höger eller vänster och har många väljare med borgerliga värderingar som röstar på oss också så vilket beslut vi än hade tagit så hade några varit besvikna, säger Leif Larsson.

Reporter Anna Stensson
anna.stensson@sr.se