Alkolåsprojekt får både ris och ros

Av de sörmlänningar som slutfört alkolåsprojektet har fem förare lyckats och sex förare misslyckats, det visar de senaste siffrorna från Länsstyrelsen. Av dem som misslyckats har tre hoppat av frivilligt och de andra tre har blivit avstängda. Lars Nordkvist, på trafiksäkerhetsföreningen NTF Sörmland, säger att han tolkar siffrorna som att alkolåsprojektet inte fungerar tillräckligt bra.

Totalt 29 rattfyllerister har provat alkolås i Sörmland sen möjligheten kom för tre år sen. 18 av dem har inte gjort färdigt sin tvåårsperiod som gäller för att ha alkolåset, så om de kommer att lyckas eller misslyckas vet vi ännu inte. Fem klarade sig igenom och sex har inte klarat det.

Att ha alkolås istället för indraget körkort är både dyrt och besvärligt.  50 000 kronor som man betalar själv, totalt nio läkarbesök som man bara kan göra hos en doktor i Stockholm, 12 avläsningar på en bilverkstad. Det är några av kraven, förutom att hålla sig så pass nykter under de två åren att det inte syns något misstänkt på leverproverna.

Det kan alltså vara pengar och krångel som får folk att hoppa av - men det kan också handla om omotiverade svårbotade alkoholister. Bo Bjerre som är Vägverkets expert på alkoholfrågor anser ändå att alkolåset har en viktig funktion.   

- Av hundra som startar programmet är det 52 som klarar detta tuffa program, säger Bo Bjerre.