Parkeringstillstånd ska granskas

Eskilstuna kommun ska nu granska alla ärenden med parkeringstillstånd för handikappade i kommunen som utfärdats sedan år 2000.
I måndags berättade Sveriges Radio Sörmland om Britt Dahl som trots att hon är förlamad och sitter i rullstol, blev av med det parkeringstillstånd, som hon haft i 25 år. Siw Jansson ska nu ge vuxenförvaltningen i Eskilstuna i uppdrag att se över hur många det är som har drabbats för hårt av de nya regler som infördes för drygt två år sedan. Reglerna som har sitt ursprung i ett Eu direktiv upprättades för att, som Siw Jansson säger, garantera rättsäkerheten i och med att det tidigare fanns olika sätt att bedömma vem som ska ha ett parkerings tillstånd eller inte. Före de nya reglerna var Eskilstuna kommun mycket generös med att utfärda parkeringstillstånd. Britt Dahl har överklagat kommunens beslut till Länsrätten och kommunen vill också vänta på vad dom säger. Men frågan är hur handikappad man egentligen måste vara för att få ett parkeringstillstånd för handikappade i Eskilstuna. DHR: s vice ordförande i Eskilstuna Ingvar Edin sa i våra tidigare sändningar att fallet med Britt Dahl i det närmaste liknar ett skämt, ett cyniskt sådant. På andra håll i sörmland tillämpas också de nya reglerna. Flera personer har överklagat till länstyrelsen efter att ha blivit av med sina tillstånd. Men även om de nya reglerna sägs vara för att garantera rättsäkerheten skulle kommunerna ändå kunna anta en mer generös hållning. Den kommunala självbestämelsen, som är mycket långtgående i Sverige, tillåter det. Men det har inget med saken att göra, menar Siw Jansson eftersom riktlinjer är till för att följas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista