Turism bra inkomstkälla för Flen

Turismen är betydelsefull för Sörmland, men inte bara genom de större klassiska turismmålen som Gripsholms slott och Parken Zoo. Även för en ort som Flen är sommarturismen ett lyft. Det stora antalet fritidshusboende i kommunen under sommaren, ger såväl kommunen som det lokala näringslivet stora inkomster.
Sommargästerna är viktiga för affärerna och för kommunen. Under sommaren tillkommer 3000 extra hushåll som bor i fritidshus i kommunen. Det ger en befolkningsökning på mellan åtta och tio tusen personer. Till och med på Flens bibliotek har bokutlåningen varit nästan konstant lika hög under den här sommaren som resten av året. Det säger Ingrid Sebeniusson som är bilbliotekscehf. Ökningen av sommargäster ger också klirr i kommunkasssan. Förra året tjänade de sörmländska kommunerna tillsammans över 58 miljoner kronor på turismen. Lika mycket tycks det bli i år, eftersom uppskattningar som Sörmlandsturism gjort, visar att förra årets ökning av turismen håller i sig. Och det gör alltså även handlarna i Flen glada.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".