Utfiskning av torsk hot mot sillgrissla

Utfiskningen av torsken i Östersjön påverkar hela eko-systemet. Nu presenteras ännu en undersökning som visar det. Det är forskare på Stockholms universitet som studerat havsfågeln sillgrissla. Att läget för torsken i Östersjön är dystert är numera välkänt. Förr fanns torsk i hela Östersjön, även inne i skärgårdarna.

Nu är Sörmlandskusten i stort sett torsktom och det enda område där torsken leker i Östersjön är Bornholmsdjupet. Tidigare forskning har visat att frånvaron av torsken, ett av Östersjöns topprovdjur påverkar balansen i havet.

Torskens favoritmat är skarpsill, och utan torsk blir det mycket skarpsill, som i sin tur äter djurplankton - det blir därför ont om djurplankton och istället ökar då deras mat - växtplankton - som bland annat gör att det blir grumligare vatten.

Nu har en ny studie på Stockholms universitet visat att det också påverkar havsfågeln sillgrissla. Sillgrisslan häckar på steniga skär och klipphyllor och ungarna föds huvudsakligen upp på- just det - skarpsill.

Alltså borde de gynnas av att de är så många. Men nu räcker inte maten till de många skarpsillarna och de blir allt magrare - och det har också lett till magrare sillgrissleungar. Och i och med det har de sämre chans till överlevnad.

Så när människan rubbar balansen i havet genom till exempel utfiskning sätts en lång kedja av händelser igång. Och det visar bland annat erfarenheterna från torskkollapsen i New Foundland att trots flera års totalt fiskestopp har torsken inte kommit tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".