Ola Hägglund, enhetschef SSAB Oxelösund

SSAB:s produktion står still efter olyckan

Explosionen syrgasverket på SSAB igår kväll var mycket kraftig, och hördes av personer ända inne i Nyköping. Men trots att förödelsen är stor så fick ingen människa några allvarliga fysiska skador. Ola Hägglund, produktionsansvarig enhetschef på SSAB, var själv hemma på Jogersö flera kilometer från SSAB när explosionen inträffade. Men han hörde smällen och begav sig till jobbet och befarade då det värsta.

Stora delar av produktionen står fortfarande stilla på SSAB på torsdagsmorgonen, men Ola Hägglund hoppas att koksverket och valsverket ska kunna komma igång under dagen.

Mer osäkert är det när masugnarna och stålverket ska kunna komma igång eftersom dom är helt beroende av syretillförseln från syrgasverket.

Enligt Ola Hägglund vill SSAB först ha en förklaring från AGA till hur olyckan kunnat inträffa och att åtgärder satts in så ingen ytterligare explosion ska kunna inträffa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".