Fortfarande oklart kring SSAB-explosion

Det är fortfarande oklart vad som orsakade explosionen vid AGA:s syrgasanläggning inne på SSAB:s område i Oxelösund i onsdags kväll. Enligt Bengt Nilsson, vd för SSAB Oxelösund, så är olyckan antagligen ensam i sitt slag och fortfarande vet man inte vad det var som egentligen hände.

Fortfarande står syrgasproduktionen stilla, vilket innebär att råjärnstillverkningen vid masugnarna och ämnestillverkningen vid stålverket inte kan bedrivas, men någon gång under nästa vecka så tror man att en del av syrgasanläggningen kan komma i drift igen. Däremot är Valsverket, som stängdes efter olyckan, redan igång.

Bengt Nilsson säger att man just nu avvaktar de utredningar som pågår inne på området men utesluter inte att explosionen skulle kunna bero på materialutmattning, det vill säga att tanken var gammal men understryker att man ännu inte vet någonting säkert.

Fredagen var första gången som Bengt Nilsson själv besökte olycksområdet och han beskriver läget bland de anställda som lugn och strukturerad men säger samtidigt att många fortfarande upplever situationen som jobbig.

Enligt Anders Andersson, informationschef på Aga gas så har inget formellt fel begåtts som explosionen, utan alla säkerhetsrutiner har följts utifrån vad som hittills framkommit.

Det var i onsdags kväll som en explosion inträffade vid AGA:s syrgasanläggning inne på SSAB:s område i Oxelösund. En syrgastank for rakt upp i luften och landade nästan hundra meter längre bort. Explosionen hördes flera mil från området. Vad som orsakade explosionen är ännu okänt men under fredagen har experter och myndigheter gått igenom och analyserat läget vid den olycksdrabbade anläggningen.

Det har spekulerats kring tänkbara orsaker till explosionen, bland annat materialutmattning, det vill säga att tanken varit gammal, och att Aga gas har frångått säkerhetskontroller. Att det skulle ha funnits brister i kontrollerna är dock något som både SSAB:s vd i Oxelösund, Bengt Nilsson, och Agas informationsansvarige Anders Andersson, avfärdar.

Reporter Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".