Förlossningsutbildning utvärderas i Nyköping

Får man en bättre förlossning genom att träna avslappning och andning eller fungerar bedövning bäst? Det är frågor man just nu ställer sig på Nyköpings lasarett där mödravården ingår i en studie som leds av Karolinska Institutet.

Calle Wallin och hans sambo är med i studien och har under föräldrautbildningen ingått i den grupp som fokuserar på andning och avslappning och han tycker att han fått en tydligare roll inför förlossningen.

- Man ska coacha för det är ett lagarbete känns det som efter den här kursen. Det är inte bara hennes show, eller vad man ska säga, utan jag måste också vara med och hjälpa till, konstaterar Calle Wallin.

I studien TUFF - träning och utbildning inför förlossning och föräldraskap - som just nu pågår deltar 1500 par över hela landet under ett år.

- Tanken är att man ska se vilken typ av förlossningsförbredelse som ger den bästa nyttan enligt föräldrarna, säger barnmorskan Bente Hansen.

- Föräldrarna får vara med i den här studien om de vill. Då blir de lottade antingen till en grupp där de får träna andning och avslappning och den andra gruppen har en mer traditionell teoretisk föräldrautbildning.

Att delta i studien är frivilligt och Linda Cannemar vars barn ska komma den 20 december är glad över att hon fick möjlighet att delta i just den grupp som fokuserar på såkallad psykoprofylax, det vill säga andning och avslappning.

- Det ger möjligheten till en annorlunda förlossning. Nu är man mycket inne på smärtlindring så det var intressant att få möjligheten att anda sig igenom en förlossning om det går, säger Linda Cannemar.

Reporter Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".