Lång tid innan beslut om åtal i Eskilstuna

Åklagarkammaren i Eskilstuna tar längst tid på sig att fatta beslut om att väcka åtal bland de sju åklagarkammare som ingår i Linköpings distrikt. - Vi har varit för få åklagare i tjänst, säger chefsåklagare Ulf Stålhane.
39 dagar tar det för åklagarkammaren i Eskilstuna att ta beslut om åtal, från det att de fått förundersökningsprotokollet. Det hänger ihop med pensionsavgångar och nyrekryteringar, enligt Ulf Stålhane. De som inte tidigare haft erfarenhet av åklagararbete tar längre tid på sig än erfarna åklagare. De kammare som ligger bäst till i distriktet är Norrköping och Kalmar. 17 dagar behöver de i snitt ha på sig för ett beslut. Ulf Stålhane berättar att man har gjort försök att komma till rätta med beslutstiderna på åklagarkammaren i Eskilstuna, men att en ökad personalbrist till sist ledde till ett misslyckande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".