Nyköping medger att man kan ha kringgått lagen

Nyköpings kommun kan ha kringgått gällande lagregler om offentlig upphandling, LOU, när man gav byggföretaget Peab i uppdrag att bygga den nya sport- och mässcentret Rosvalla. Det medger Nyköpings kommunjurist Robert Tollén, men han menar samtidigt att lagen kan tolkas på olika sätt.
- Är det så att man ska följa LOU i det här sammanhanget, så har vi inte gjort det, säger Robert Tollén. Vi har gjort en vanlig intresseförfrågan mot marknaden, och rent formellt i alla delar är den inte i enlighet med LOU. Nyköpings kommun erbjöd flera byggföretag att köpa marken och lämna förslag på hur Rosvallaanläggning skulle kunna se ut. Företaget med den bästa idén fick också uppdraget, i det här fallet Peab. Ett löfte till ett företag att kommunen kommer att hyra det som byggs på marken, det är detsamma som en byggentreprenad. Och en sådan måste flera företag få vara med och lämna anbud på. Det menar chefsjuristen Mikael Slavicek på Nämnden för offentlig upphandling. Kommunen borde ha satt ut Peabs förslag för en ny upphandling, som även andra företag skulle få lägga anbud på att genomföra. Kommunens jurist, Robert Tollén, menar att det finns en gråzon när det gäller hur lagen om offentlig upphandling ska tolkas på området. - Det finns inget önskemål från kommunen att köpa en anläggning som är dyrare, eller att gynna något företag, utan vad kommunen ville var att få en så bra anläggning så möjligt till så låg kostnad som möjligt. En av politikerna som fattade beslut om bygget var vänsterpartisten Elina Linna. Hon minns inte om lagen för offentlig upphandling alls diskuterades vid tillfället. - Vi trodde att det var helt lagenligt. Det är självklart att vi politiker har ansvar att kontrollera att lagarna följs i såna här fall, säger Elina Linna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".