Ekologiskt kött färdas långt

Ekologiska lantbrukare i Sörmland är kritiska till den import av ekologiskt nötkött från Uruguay som kommer att nå kyldiskarna i höst.
Det är kontrollföreningen för ekologisk odling, KRAV som godkänt köttet. Klas Roempke är uppfödare av ekologiskt nötkött i Stjärnhov i Sörmland och han är nu orolig för att köttet från Uruguay ska slå ut det svenska ekologiska köttet. I Uruguay går djuren ute på stäpplandskap året om och köttet kommer, tror Roempke alldeles säkert att bli billigare än det svenskproducerade köttet, trots den långa transporten. Visserligen är det bra att den ekologiska produktionen ökar i världen men Roempke menar också att grundtanken med det ekologiska alternativet är att produkterna i den utsträckning det är möjligt ska vara närproducerade, idealen urholkas av långa miljöbelastande transporter. Idag finns det mer ekologiskt nötkött på marknaden än vad det finns efterfrågan och Louise Mörner ordförande för Sörmlands ekologiska lantbrukare säger att nu är det upp till konsumenterna att välja.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista