S politiker tjänar mycket mer än sina medlemmar

Det socialdemokratiska arbetarepartiet domineras idag av hög- och medelinkomsttagare. Låginkomsttagarna lyser i stort sett med sin frånvaro på partiets listor. Siv Jansson, en av de socialdemokrater som tjänar mest i Sörmland, ser inget problem med detta.
- Jag tror inte att engagemanget för svårigheterna i samhället beror på vilken inkomst man har, säger Siv Jansson. Vad man har för erfarenheter är mer avgörande än vad inkomsten är. De senaste åren har hon tjänat cirka 650 000 kronor om året. Cirka 70 procent av de nominerade på SAP:s kommunfullmäktigelistor i de sörmländska kommunerna är hög- och medelinkomstagare. Färre än en tredjedel är låginkomstagare, med en årsinkomst under 200 000 kronor. Andelen låginkomsttagare bland länets arbetsföra befolkning i allmänhet är mer än dubbelt så hög; 66 procent. Och tittar man på de som står på valbar plats på socialdemokraternas listor är det ännu större dominans av partimedlemmar med högre inkomster, och ännu färre låginkomsttagare. Det visar en undersökning som statistiska centralbyrån gjort för Sveriges Radio. Eva-Thunér Ohlsson i den socialdemokratiska ledningen i Nyköping, ser inte heller några trovärdighetsproblem med att ha inkomster betydligt högre än dom hon företräder. Men Eva köksbiträde på ett äldreboende i Eskilstuna tycker att inkomsten spelar roll för trovärdigheten, eftersom det är arbetarna som ser politikens effekter. - Det är ju de som får ta emot alla nedskärningar och se när de inte får den hjälp de behöver.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".