Dålig information om nya skyltar

Informationen vid införandet av nya regler i trafiken är bristfällig menar NTF i Sörmland. Just nu pågår genomförandet av ett nytt regelsystem för trafikskyltar och Lars Nordquist verksamhetsansvarig på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande ,NTF, i Sörmland är kritisk till hur informationen hanteras.
De största förändringarna märks vid motorvägspåfarter och inom tättbebyggda områden där hastighetsskyltar byts ut mot symbolskyltar. Vid t.ex. en motorvägspåfart står det inte längre 110 utan i och med den gröna skylten som betyder motorväg ska föraren veta att det är 110 km/h som gäller. Regeln är inte ny utan tillkom 1999, men det är först nu som förändringarna når Sörmland. På NTF har man redan börjat få samtal från bilförare som undrar över nya och borttagna skyltar. Lars Nordquist tror att samtalen kommer att bli fler. Ansvaret för trafikskyltarna ligger hos Vägverket eller kommunerna, och där byter man ut skyltarna när man har resurer. Något som gör att skyltsystemet ser olika ut på olika platser. Lars Nordquist på NTF menar att det skulle löna sig om man satsade på information.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista