Politiker i villa, väljare i hyresrätt

Det är stor skillnad på hur väljarna och de politiker som representerar väljarna bor. Bland politikerna är det betydligt vanligare att äga sitt eget boende.
De flesta politiker i Sörmland bor i villa och att äga sitt hem är betydligt vanligare bland politikerna än bland folk i allmänhet. Det visar en undersökning som statistiska centralbyrån gjort för Sveriges Radios räkning. Hela 80 procent av de politiker som kandiderar till kommunfullmäktige i de sörmländska kommunerna bor i eget boende - majoriteten i eget småhus, några i bostadsrätt. Färre än var femte nominerad kommunpolitker bor i hyresrätt. Det samtidigt som en tredjedel av väljarna hyr sin bostad. Av de sörmländska partierna är det centern som har i särklass flest villaägare - bara fyra procent av partiets nominerade kommunpolitiker bor i hyresrätt. Men även bland hyresgästföreningen närstående socialdemokraterna bor hela 74 procent i eget boende Lars Sterner är ordförande i hyresgästföreningen i Östra Sörmland tycker att man kan se det här på den politik som förs. Samtidigt menar han att det är svårt att se en lösning på problemet. Nils Milde, som är hyresgäst i Eskilstuna, menar att arbetarna inte tjänar hälften av vad en "kommunalpamp" tjänar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".