Konflikt när historisk räls rivits upp

På Munktellmuseet i Eskilstuna är man upprörd över att Eskilstuna kommun rivit upp och flyttat Sveriges första järnvägsräls från 1855 från sin ursprungsplats i Munktellstaden. Den 35 meter långa rälsen användes till att provköra Sveriges första lokomotiv, Förstlingen, på för 150 år sedan och museet har länge känt till att rälsen funnits kvar under marken men den hittades först för tre veckor sen, när kommunen skulle asfaltera Portgatan.

- Sveriges absolut första järnväg som ligger här utanför huvudkontoret river de upp och så slänger de till oss några skenrör precis som när man slänger in något till katten. Jag är upprörd, säger Harry Borg, ideell arbetare på Munktellmuseet.

På Munktellmuseet i Eskilstuna förargas man över att kommunen inte låter museet vara med och bestämma om hur industristadsområdet intill museet ska utformas. Bland annat vill museet få tillstånd att asfaltera in den nyuppgrävda järnvägsrälsen i marken på den gata där rälsen ursprungligen låg. Rälsen, som är Sveriges första normalspårräls, återfanns för några veckor sen. En del av rälsen ligger nu avtappad utanför museet och den andra delen förvaras hos kommunen.

Munktellmuseet har nu lämnat in en skrivelse till Eskilstuna kommun där de kräver att kommunen ska prioritera museets ärenden, till exempel att få bygga ut en museijärnväg och få tillstånd att plantera växter, som de upplever att kommunen antingen inte svarat på eller har skjutit upp och förhalat.

Kommunen håller just nu på att bygga om Munktellstaden till en ny, modern stadsdel och museet upplever att kommunen inte visat tillräckligt intresse för att bevara industristadens historia.

- Det allra jobbigaste är att vi inte får någon dialog riktigt. Vi vill självklart inte att det ska museum av allt ihop men vi vill ha ett ord med i laget när det gäller den yta som är närmast vårt museum, säger Ralph Angestam, museichef för Munktellmuseet.

Reporter Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".