Bildtext: Jul i sol, en dokumentär av Katarina Andersson

Jul i sol - en historia om svenskarna som flyr julen

P1 lördag 16 december kl.14.03 och 23/12 kl.20.03 samt 1/1-07 kl.00.05

Varje år drar tusentals svenskar till solen över jul. De suckar lättat och berättar för sina vänner att ”det här året slipper vi julstressen, guuu va skönt!”. Sen sätter de sig på ett plan till Kanarieöarna och så fort planet tagit mark gör de allt de kan för att fixa en helsvensk jul – springer benen av sig efter skinka, senap och knäckebröd i Supermercadon, dansar runt plastgranen med reseledaren i tomtedräkt och sitter bänkade när Kalle Anka visas på video i hotellets konferenssal klockan tre prick. Lite förvirrat?

Det tycker i alla fall Katarina Andersson som följde svenskarna som flyr julen hemma i Sverige. Aila, 73 som åker utomlands för 18 året i rad eftersom hon inte kan välja vem av sina barn hon ska fira hos. Krister och Katarina som sjunger kareoke hela julen och ensamma nyskilda Tomas, som är utan sin familj på julen för första gången på 20 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".