Lugn bara, jag tar hand om det, säger Mariann Stahre

Nu är det nu igen

P1 lördag 23 december kl.14.03 och 30/12 kl.20.03

Årets juldokumentär är en rapsodisk skildring av demensvården. I en värld där nästan inga minnen finns dyker det plötsligt upp tomtenissar, elljusstakar, prinskorvar och folk som påstår sig vara släktingar. Sjungas ska det också.

”Nu är det nu igen” är namnet på Martin Hedéns och Inger Orres dokumentär från julafton på Gude gruppboende i Västerås. I berättelsens mitt finns 86-åriga Mariann, mor till Inger och svärmor till Martin. På 50-talet flyttade hon ned till Mellansverige från Västerbotten. Båda männen hon varit gift med är döda, hennes son har flyttat utomlands och väninnorna har dött. Dessutom har alzheimern tömt henne på minnen och snart också på hela språket.
- Den här julaftonen blev speciell, inte minst för Inger och mig som under ett dygn i sträck befann oss i de gamlas värld. Som anhörig annars kommer man ju oftast på besök bara någon timme eller så. Nu fick vi in på skinnet känna hur snabbt stämningarna skiftar i en sådan här miljö som på många sätt är rik på känslor.
- Vi har försökt ge en nyanserad bild. Inte bara av de gamlas värld utan också av de svårigheter man har som anhörig. Att så att säga bli ställd i mellanrummet mellan sin mamma och sina egna minnen av henne, säger Martin Hedén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".