Utsikt från en balkong. Här börjar dokumentären " När virus får makt" Foto: Gösta Lempert.

När virus får makt

P1 lördag 10 februari kl. 14.03 repris 17/2 kl. 20.03 och 26/2 kl.00.05.

Detta är ett program om ett dokumenterat brott där tusentals barnpornografiska bilder hittades i en dator på den juridiska fakulteten i Lund. Men vem har begått brottet? Magnus Eriksson blev misstänkt, och fick sen vänta i 5 år på rättegång därför att åklagaren inte tillät försvaret att syna tekniska bevis ordentligt.Han blev i ett slag förvandlad till paria, han blev utfryst av sina vänner, han blev bespottad på gatan, han förlorade sin forskartjänst och han ställdes på kant i rättssystemet. Magnus Eriksson lever idag med sin fru i en liten etta på den spanska solkusten, långt borta från platsen där han pekades ut som skyldig.

Dokumentären om Magnus Eriksson är ett program om något som kan hända vem som helst, var som helst. Det är också ett program om vägen tillbaka efter frikännandet, en lång och nervig sträcka. Om det nu alls finns någon väg tillbaka. En dokumentär av Gösta Lempert, SR Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".