Djävulens verk

Lördag 3 mars kl. 14.03, repris 10/3 kl. 20.03 och 19/3 kl. 00.05.


– När man var ute i naturen kunde man glömma domedagen Men när man närmade sig hemmet visste man att domedagen och bibeln väntade.Det säger norsk-samiska sångerskan och konstnären Mari Boine i Birger Amundsens radiodokumentär ”Djävulens verk”.

Mari Boine sitter i en kåta i utkanten av Kautokeino och berättar om sina barndomsminnen. Hon växte upp i den lilla samiska byn Gàmehisnjàrga i närheten av Karasjok. Minnena präglas av faderns lœstadianska stränghet och naturens gränslösa frihet.

– Bibeln stod alltid ivägen och gjorde att jag aldrig nådde min far, säger hon. Det gick många år innan hon förstod att fadern var en fanatisk, kristen fundamentalist. Jojken räknas också som ogudaktig bland rättroende lœstadianer. Fadern menade att jojken var djävulens verk.

Rättspatologen och döden: Att vara rädd för döden är lika idiotiskt som att vara rädd för puberteten eller klimakteriet. Aziza Dhaoadi möter Kari Ormstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista