Brastad. Foto:Anton Hellström

Det är nåt i luften

P1 lördag 2 juni kl.14.03,  9/6 kl.20.03 och 18/6 kl.00.05.

Lina Ekdahl är poet och dramatiker. I över tjugo år har hon rest runt och läst dikter, men det var egentligen med radion allting började. Då och då gör hon fortfarande sina nedslag i etern, som nu med en dokumentär om samhället Brastad i Bohuslän.

För tio år sedan köpte hon och hennes familj ett gammalt  stenhuggartorp i Holländaröd, 2 km från Brastads centrum. En plats hon förr alltid åkt rakt igenom och känt tacksamhet över att  slippa  bo på. Nu bor hon där delar av året och känner just tacksamhet över  att få lov att bo där.

Ett samhälle vid havet som lever året om, med en självklar gemenskap och få koder.I dokumentären ”Det är nåt i luften” träffar Lina Ekdahl  skohandlaren, personalutvecklaren på Premraff, campare vid Rixö  stenhuggeri, personalen på Konsum, Rickard på biblioteket, Ernie, Hillevi och några till.

Är Brastad den bästa av världar, är arbete lika med lycka, vad är det  egentligen som är viktigt?

Ett program om Brastad. En bra stad.Här kan man leva. Och dö.Här lyser det i husen, året om. Det är så, har man arbete så går det  att överleva. Stenhuggeriet är avslutat, men vid fjorden ligger ett  av nordens största oljeraffinaderier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".