1 av 2
Belma med sin pappa utanför nationalbiblioteket Vjecnica som var ett av de första målen som Sarajevos angripare satte eld på. Foto: Privat
2 av 2
Belma Kratovic vid prisutdelningen i Nairobi

P1-dokumentären "Att återvända till Sarajevo" prisbelönad i Kenya

2007-10-02

The International Association of Women in Radio & Television (IAWRT) delade igår eftermiddag ut priset för bästa radiodokumentär 2007 till P1-dokumentären ”Att återvända till Sarajevo”. Dokumentären är gjord av Belma Kratovic som var på plats i Nairobi, Kenya och tog emot priset i samband med IAWRT-biennalen.

Juryns motivering (i översättning): ”Att återvända till Sarajevo” representerar det bästa inom skapande media. På ett känslomässigt och berörande sätt berättas om återuppbyggelse av samhället och uppgörelsen med det förflutna, samtidigt som programmet förmedlar hopp. Starka ljudbilder och autentiska klipp är dokumentärens styrka. Berättelsen och dess dramaturgi är gjord på ett konstnärligt sätt”.

Den internationella organisationen IAWRT delar ut pris till professionella radio- och tv-dokumentärer gjorda av kvinnliga journalister och som skildrar kvinnliga öden. I år, på deras 32:a biennal, har tävlingen fokuserats på temat Kvinnor för fred och återuppbyggelse.

Att återvända till Sarajevo
Hur förhåller man sig till en hemstad som man tvingats lämna på grund av krig?
Belma var elva år när hon tillsammans med sin mamma och lillasyster flydde från ett belägrat Sarajevo. Pappan Fahrudin blev kvar i flera år. Till slut lyckades han också ta sig ut och familjen återförenades i Karlstad.

Nu, drygt tio år efter krigsslutet, åker Belma tillbaka med sin pappa för att söka svar på vad som hänt den gamla hemstaden och vad pappa har varit med om under krigsåren. Men resan till Sarajevo innebär också att Belma upptäcker saker om sig själv som hon inte räknat med. ”Att återvända till Sarajevo” är en berättelse om två generationers upplevelser av ett krig.

Programmet sändes första gången 2006

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".