under stjärnorna i Malmö: Foto Jessica Nettelbladt

Under stjärnorna i Malmö – om Mona, och om att sälja och köpa sex

P1 lördagen 19 januari, kl. 14.03, 26/1 kl. 20.03 och 4/2 kl. 00.03.

För flera år sedan gjorde Jessica Nettelbladt en fotoutställning som handlade om hemlösheten i Stockholm. Här berättar hon om bakgrunden till dokumentären.

-Under mitt arbete träffade jag en ung kvinna som försörjde sig som prostituerad. Hon berörde mig extra starkt, kanske just för att hon var kvinna precis som jag, så ung, så vacker på utsidan men så sargad och trasig på insidan. Hon dog i en överdos under mitt arbete. Sedan dess har tanken på att berätta hennes historia legat och gnagt. Att få lov att lära känna en kvinna som prostituerar sig, komma in i hennes värld, se och uppleva. Vem är hon egentligen och vilka är hennes kunder?Rädsla för att exponera sig i media gjorde att det var svårt att få kontakt med någon som ville dela med sig av sin historia. Och jag fick vänta länge, länge, tills jag en dag äntligen fick napp.

”Under stjärnorna i Malmö” är en unik dokumentär av Jessica Nettelbladt. För första gången får radiolyssnarna möta en ung, prostituerad kvinna, Mona, och tre av hennes stamkunder. Mona berättar helt öppet om sin vardag, sin uppväxt i fina kvarter, sin kärlek till familjen och varför det är viktigt för henne att inte bara kosta pengar - utan också tid. Därför låter hon kunderna vänta, ibland i flera dygn innan hon till slut dyker upp.

Obs! Mona är ett fingerat namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista