Arna Heni, norsk skådespelerska som Hedda Gabler. Foto: SVT Bild

EN KVINNAS REVOLT eller "jag bara skjuter lite grann". lördag 29 mars kl. 14.03, 5/4 kl. 20.03 och 14/4 kl. 00.03.

1890 måste en kvinnofigur som Hedda Gabler dö när hon revolterar mot samhällets normsystem, mot bilden av hurudan en kvinna borde vara. Samtidigt delar läkarvetenskapen ut en rad kvinnospecifika diagnoser. Sjukdom sägs för kvinnan vara en möjlighet att uttrycka vrede eller mental smärta, och sjukdiagnosen blev ett sätt för samhället att kontrollera kvinnans motstånd. Också bland kvinnliga författare som beskriver kvinnans fängelser är exemplen på självmord och mentala problem många.

Längs 1900-talet har det jagats strategier för det kvinnliga jaget att hitta sin plats och sitt folk, både i fiktionen och i verkligheten.

Radiodokumentären En kvinnas revolt bjuder på en resa där Heddas 1900-talssystrar i skönlitteraturen jagas, varvat med intervjuer om kvinnliga författare och diagnosen melankoli, om kvinnligt vansinne, om hur flickor skildras i ungdomslitteraturen. Och till slut leder spåret från 1890 fram till författarinnan som idag skapar universum där kvinnan självklart kan stå mitt i centrum.

I programmet läser Niklas Häggblom och Joanna Wingren ur Hedda Gabler, Kris, Kvinnohuset, Drömfakulteten, samt ur en nyskriven text av Sofia Aminoff.

Ett program av Tomas Jansson, svenska redaktionen YLE.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista